Alt du bør vite om kateterisering

Hvis man ikke kan tømme blæren naturlig ved å tisse, er et kateter muligens den eneste muligheten for å få urinen ut av kroppen. Men det kan være overveldende å skulle begi seg ut i ukjent terreng, og dette kan føre til spørsmål som: Hvordan kateteriserer man? Gjør det vondt? Hvilket kateter er best for meg?

For å dempe de verste bekymringene har vi samlet generell og nyttig informasjon nedenfor om kateter, katetertyper og kateterisering. Vi håper at jo mer kunnskap du tilegner deg om emnet, jo mindre skremmende virker det.

Generell kunnskap om kateter og kateterisering

Et kateter er et medisinsk hjelpemiddel som brukes av personer som har problemer med å tømme blæren. Et kateter brukes også av helsepersonell for å tømme blæren hos for eksempel pasienter på sykehusene, beboere på sykehjem og andre institusjoner. Et kateter kan dermed sees som en slags erstatning for å tømme blæren på naturlig måte ved å gå på toalettet.

Måten man bruker et kateter på, er at man foretar en såkalt kateterisering, hvor kateteret føres inn i urinblæren via urinrøret. Deretter ledes urinen ut av urinblæren gjennom kateteret via de små hullene kalt kateterøyne, som sitter i kateterets avrundede tupp.

Et kateter kan også være innført i magen. Et slikt type kateter kalles et permanent kateter, som betyr at det ikke innføres og fjernes fra gang til gang, men sitter i magen konstant. Et permanent kateter kan dessuten også være innført gjennom urinrøret. Her er også kateteret inneliggende til en hver tid.

Det motsatte av et permanent kateter er et engangskateter, som føres inn via urinrøret, som beskrevet ovenfor. Engangskateteret brukes selvsagt kun én gang og er altså ikke gjenbrukbart. Hvis man bruker et engangskateter for å tømme blæren, må man foreta kateteriseringer jevnlig, flere ganger daglig — akkurat som man går på toalettet for å tisse flere ganger daglig.

Selvkateterisering

Har man behov for hjelp til å tømme blæren, er selvkateterisering med et engangskateter den foretrukne metoden, og det er det flere grunner til:

  • Selvstendighet:
    Å kunne tømme blæren på egen hånd uten å være avhengig av for eksempel helsepersonell gir en større grad av selvstendighet, på samme måte som hvis man kunne tisse på normal måte.
  • Frihet:
    Å være uavhengig av andre når blæren skal tømmes manuelt, gir en langt større frihet, fordi man ikke er låst til for eksempel å måtte vente på en hjemmesykepleier for å få tømt blæren for urin.
  • Mulighet:
    Med en større frihet kommer flere muligheter, hvor man med en viss mengde forberedelse og planlegging fint kan reise, dra på festival eller lignende.
  • Bevegelighet:
    Å bruke engangskateter i stedet for å ha et permanent kateter liggende i urinblæren gir dessuten en større bevegelighet, hvor man uten problemer kan drive med sport, dra i svømmehallen eller dra på backpackertur.

Kateterisering kommer ikke uten risiko

Bruker man et kateter, er det viktig å fokusere på å holde blæren sunn. En sunn blære kan nemlig være med på å redusere risikoen for ubehag, smerter og urinveisinfeksjoner. Coloplast har samlet en rekke gode råd for å opprettholde en sunn blære.

Det er for eksempel en lurt å tømme blæren hver 3.-4. time, fordi jo lenger urinen blir liggende i blæren, jo større er konsentrasjonen av blant annet bakterier. Det er også generelt anbefalt å drikke 1,5-2 liter væske (helst vann) hver dag, så du får skylt nyrer, urinledere og blære godt igjennom og dermed sikrer at avfallsstoffene kommer ut.

Det er imidlertid viktig å huske på at alle mennesker er forskjellige, og det er viktig at du snakker med ditt helsepersonell om hva som er anbefalt for deg.

Har du spørsmål vedrørende kateterisering?

Det kan være overveldende å måtte bruke et kateter for å tømme blæren for urin, og mange bekymringsfulle tanker/spørsmål kan oppstå: Gjør det vondt? Kan jeg drive med sport igjen? Hva med mitt intime liv?

Enten du er ny eller erfaren kateterbruker, bør du ikke gå alene med slike spørsmål og tanker. Det kan derfor være en lurt å snakke med personer du føler deg trygg på, for eksempel familie eller venner, og fortelle dem hvordan du har det og hvilke tanker du går rundt med.

Er du ikke så komfortabel med å diskutere situasjonen din med dine nærmeste, bør du vite at det finnes et tilbud for deg og andre i samme situasjon. Tilbudet heter Coloplast Assistanse, hvor du kan ringe inn til profesjonelle, erfarne sykepleiere og stille alle spørsmål du måtte ha om for eksempel kateterisering — helt gratis og uten forpliktelser. Du kan faktisk også bestille gratis vareprøver fra Coloplasts sortiment, slik at du kan prøve ulike katetertyper og forhåpentligvis finne den perfekte match for deg og dine behov.